Yer Fıstığı Yağı
AKSEKİ ÖMER DURUK DOĞAL BİTKİSEL YER FISTIĞI YAĞI 10ML CAM ŞİŞE
Bitkisel yağlar içinde, zeytinyağından sonra gelen en yararlı olan yağ çeşidi yer fıstığı yağıdır. Latince adı Arachis Hypogaea olan yer fıstığı bitkisinden elde edilir. Yer fıstığı yağı bitkinin yenilebilen tohumlarından üretilir. Bitkinin çiçekleri yer üzerinde olmakla beraber, fıstık olarak adlandırılan tohumları yer altındadır. Bu yüzden ona yer fıstığı denir.
Bezelye ve fasulye gibi baklagiller (Fabaceae) ailesine ait bir bitkidir. Bitkinin yağı, işlenme şekillerine göre değişim gösteren, yumuşak ya da keskin bir tada sahiptir.
Yer Fıstığı Yağı Nasıl Yapılır?
Yer fıstığın bitkisi zengin protein içeriğine sahiptir. Ayrıca sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor, albümin ve vitamin zengini bir bitkidir. Başlı başına bir sağlık kaynağıdır. Yer fıstığının tohumunda %45 ile %60 oranında yağ bulunur. Bünyesinde bulundurduğu fosfolipidlerin az olması nedeniyle yer fıstığı yağının rafine edilmesi, özellikle pamuk yağına oranla çok daha kolaydır. İçerik olarak zeytinyağına en yakın yağ çeşididir ve yüksek oranda oleik asit içerir. Yer fıstığı yağı yüksek ısıya dayanıklı bir yapıya sahiptir. Bu nedenle kızartmaların yapımında tercih edilir.
Yer fıstığı yağı üretimi farklı yöntemlerle yapılır. Rafine edilerek elde edilen yer fıstığı yağında, bitkinin alerjen kısımları yok edilir. Yer fıstığına alerjisi olanlar için üretilen yağ şeklidir. Rafine yağı çoğunlukla büyük restoranlarda kızartmaların yapımında kullanılır. Tavuk ve patates kızartmaları bunların başında gelir. Soğuk preslenme yöntemiyle yapılan çeşidi ise bitkinin ezilerek yağının çıkarılması sonucunda elde edilir.
Bu yöntemle elde edilen yağda, bitkinin lezzeti ve besin değeri daha fazla korunmuş olur. Bir diğer yapım şekli, karışım olarak hazırlanmasıdır. Bu yöntemde yer fıstığı yağı, çoğunlukla soya fasulyesi yağı veya benzeri yağlarla harmanlanarak elde edilir. Karışım yağlar daha uygun fiyatlı yağlardır. Kızartmalar için seçilebilecek en uygun yağ çeşidi yer fıstığı yağıdır.
Yer Fıstığı Yağı Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?
Yer fıstığını oluşturan bileşenler: oleik asit, linoleik asit (Omega-6) ve palmitik asit gibi yağ asitleridir. 100 gr yer fıstığı yağında: 17.7 gr doymuş yağ, 48.3 gr tekli doymamış yağ ve 33.4 gr da çoklu doymamış yağ bulunur. Yer fıstığı yağı, çeşitli alanlarda kullanılabilen özelliktedir. Yemek sanayinde olduğu gibi kozmetik sektöründe de yaygın olarak kullanılır. Yoğun E vitamini içerdiği için kozmetik sanayinde sıklıkla ondan yararlanılır. Kremleri ve çeşitli cilt bakım ürünleri yapılan yer fıstığı yağı, cilde parlaklık verir, pürüzsüz bir görünüm kazanmasına yardımcı olur.
Yer fıstığı yağının cilde faydaları oldukça fazladır. Beyaz etlerle çok uyumludur. Yer fıstığı yağından, mayonez yapımında, hamur işlerinde, tatlılarda, margarin yapımında faydalanılır. Çin yemeklerinde sıkça kullanılan bir yağdır. Kızartmalar, salatalar ve balık konserveleri için özellikle tercih edilir. Yüksek ısıya dayanıklı olması nedeniyle, kızartıldıktan sonra bir süre saklanması gereken yiyecekler için uygundur. Bu nedenle işlenmiş hazır gıda sektöründe tercih edilir.
Yer fıstığı yağı ile hazırlanan paketlenmiş yiyeceklerde, besinin antioksidan değerini korumaya yarar. Yer fıstığı tohumunun yağı alındıktan sonra geriye kalan küspesi, yüksek oranda protein içerdiği için bebek maması yapımında kullanılır. Bu yağ ayrıca yer fıstığı yağı kapsülü gibi gıda takviyeleri şeklinde de kullanılır. Yağ olarak satılan besin takviyesinden, günde bir ya da iki tatlı kaşığı içilebilir.
Yer Fıstığı Yağı Faydaları Nelerdir?
Yer fıstığı bitkisi ve yağı oldukça faydalıdır. Kuru yemiş olarak tüketimi yaygın olan yer fıstığının yağ olarak kullanımı her geçen yıl artmaktadır. Genel olarak yer fıstığı yağının yararları hakkında şu bilgilere yer verilebilir:
Yer fıstığı yağı kansere karşı koruyucu özellik taşır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Prostat, kalın bağırsak ve meme kanserine karşı savaş verir.
Bünyesinde barındırdığı zengin magnezyum desteği ile kas ve kemikleri güçlendirir. B-1, B-2, B-8, E vitamin içeriği sayesinde öğrenme çağındaki çocukların ve yetişkinlerin öğrenme kapasitelerini artırır.
Bünyesindeki tekli doymamış yağ asitleri ile iyi kolesterol seviyesini yükseltir ve kötü kolesterolü düşürür. Bu da dolaşım sistemine ve kalp sağlığına büyük katkılar sağlar.
Mideye çok faydalıdır. Mide ekşimelerine, gastrit ve mide yanmalarına karşı kullanımı tavsiye edilir.
Sindirimi kolaylaştırma özelliği ile kabızlık, bağırsak tıkanıklığı ve bağırsak tembelliği sorunlarına iyi gelir.
Yer fıstığı yağı kandaki şeker oranını düzenler. Bu özelliği ile şeker hastalarına önerilen bir yağdır.
Kilo verdirme özelliği olduğu görülmüştür. Metabolizmayı hızlandırdığı için düzenli olarak kullanıldığında kilo vermek isteyenlere yardım edebilir. Bu amaçla yer fıstığı yağı hapı kullanılabilir.
Yer fıstığı yağı cilde faydalıdır. Sedef hastalığına iyi gelir. Sedef hastalığının tedavisinde güçlü bir koruma sağladığı, hastalığın yayılmasını engellediği belirtilir.
Vücuda zindelik ve kuvvet verme özelliği vardır. Bedensel ve zihinsel yorgunluklara iyi geldiği söylenir. Hormonların faaliyetleri düzenleyen yer fıstığı yağı, cinsel gücü artırıcı özellik taşır.
Yer Fıstığı Yağı Kilo Aldırır Mı?
Yer fıstığı tohumu %30 – 60 oranında yağ içerdiği için “yer fıstığı yağı iştah açar mı” gibi sorular gündeme gelebilir. Kilo almak isteyenler, yer fıstığını yüksek oranda tüketirlerse belki faydasını görebilirler. Fakat yer fıstığı yağı tüketimi, kilo almaya ya da iştah açmaya etken değildir.
Prof. Dr. Mehmet Öz: “Belinizi kalınlaştırmayacak tek bir kalori deposu varsa, o da fıstıktır.” diyerek bu sorunun yanıtını vermektedir. Yapılan araştırmalarda günde 100 kalorilik yer fıstığı yemenin kilo artışına neden olmadığı deneylerle saptanmıştır. Çünkü yer fıstığında bolca lif, protein ve sağlıklı yağlar vardır. Ayrıca içerdiği yağ ve kaloriler sindirim sistemi tarafından emilmez.
Yer fıstığından alınan yağın yakılması çok kolaydır. Vücut yer fıstığındaki tekli doymamış yağları hızla enerjiye çevirebilir. Aksine metabolizmayı hızlandırdığı için kilo vermek isteyenlere yardımcı olabilen bir yağdır.
Yer Fıstığı Yağı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yer fıstığı yağının uzun süreli ve çok miktarda tüketimi bazı sakıncalar doğurabilir. Fazla oranda tüketimi, damar sertliğine ve kolesterol artışına neden olabilir. Isıya dayanıklı olmakla beraber uzun süre yüksek ısıya maruz kalması iyi değildir. İçerisindeki değerli yağ asitlerini kaybedeceği için yararlı etkileri azalır. Hafif ısıda kullanılması ve soğuk olarak tüketilmesi daha doğru olur. Yer fıstığı yağının içerdiği yüksek orandaki omega-6 yağlarına karşı dikkatli olmak gerekir. Çünkü bunlar, iltihaplanmaya neden olabilir.
1. 12.00’den sonra verilen siparişler ertesi gün kargoya verilmektedir.
2. Cumartesi ve Pazar günleri verilen siparişler Pazartesi günü kargoya teslim edilmektedir.
3. Resmi tatillerde verilen siparişler ilk iş günü kargoya ulaştırılmaktadır.
4. Türkiye’nin her yerine YURTİÇİ Kargo ile gönderim yapılmaktadır.
5. Siparişleriniz 1-4 iş günü içerisinde teslim edilmektedir.
6. Dilerseniz 0 242 682 10 13-14 numaralı telefonumuzu arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.